Annet en Hennie mee met de boodschappenbus

1 april 2019

Het bruist van de activiteiten en initiatieven van vrijwilligers in de gemeente West Betuwe. Neem nu de boodschappenbus van Opijnen, een initiatief van Tanja van der Markt. Op zaterdag 30 maart hebben Hennie Challik en Annet IJff haar uitnodiging aangenomen om een keer mee te gaan met de boodschappenbus. Beiden waren onder de indruk van dit mooie initiatief.

Toen de supermarkt in het dorp verdween was er behoefte aan een oplossing waarmee ouderen toch zelfstandig boodschappen kunnen blijven doen. Tanja heeft toen het initiatief genomen om met een groep vrijwilligers, vier chauffeurs en vier begeleiders, te zorgen dat oudere mensen elke zaterdagochtend naar de supermarkt in Waardenburg kunnen gaan. De ouderen worden thuis opgehaald, kunnen de boodschappen doen, krijgen een kopje koffie bij de supermarkt en worden daarna weer thuisgebracht. Maar het wordt al snel duidelijk dat het om veel meer gaat dan alleen boodschappen doen. De mensen die in de bus stappen kennen elkaar, wisselen met elkaar nieuwtjes uit het dorp uit. Voor wie was die ambulance van de week in het dorp? Maar ook wat speelt er nu precies met die Brexit, er wordt over van alles gesproken. En tussendoor wordt de bril van een van de dames gepoetst. Op de terugweg rijdt de chauffeur een klein ommetje over de dijk om van het mooie uitzicht te genieten.

Hennie en Annet zien deze zaterdag dat de dames in de bus genieten. Toch zijn er wel een paar zorgpunten. Op dit moment mag Tanja de bus van Welzijn WestBetuwe gebruiken op de zaterdagen. Ze betalen daar €12,50 voor de benzine, dit wordt hoofdelijk omgeslagen over de mensen die meegaan. De groep deelnemers was eerst groter maar door verschillende oorzaken als overlijden of verhuizing, is het noodzakelijk om opnieuw reclame te maken voor dit mooie initiatief.  Het is ook een idee om het aanbod uit te breiden naar de omliggende dorpen Neerijnen misschien Est en Waardenburg. Het was een leuke excursie op de zaterdagmorgen. Dit soort mooie initiatieven kunnen rekenen op de steun van de PvdA.