2 februari 2018, van 10:30 tot 12:00, De Pluk | De Pluk

De Rode Koffietafel praat over “Overheidsbetutteling”

Op vrijdag 2 februari staat het PvdA-platform De Rode Koffietafel weer voor jou gereed. Daar kun je elke maand mee discussiëren – of alleen mee luisteren – over een actueel politiek onderwerp. De ene maand is dat een plaatselijk politiek onderwerp. En soms is het landelijk of zelfs internationaal.

Je bent als PvdA-lid extra uitgenodigd maar ook is ieder ander van harte welkom. Diversiteit van deelnemers levert ook een afwisselender en spannender gesprek op.

Deze maand wisselen we van gedachten over het verschijnsel overheidsbetutteling. En misschien ook over samenlevingsbetutteling.

Aanleiding is de column van ‘ binnenstaander’ Martine Hanselman-Erelman in het Nieuwsblad Geldermalsen  http://nieuwsbladgeldermalsen.nl/column/overheidsbetutteling-339978

Martine kon de bemoeienis door de overheid met roken nog wel hebben maar met het drinken van een wijntje: dat ging haar te ver.

Kinderen mogen niet coma-zuipen, schoolkantines die geen energiedrankjes meer mogen verkopen, geen oldtimers meer in de stad, geen ‘blanke mensen’  maar ‘witte mensen’ moeten zeggen, genderneutrale wc’s, vrouwen die per se economisch zelfstandig moeten zijn….., is dat ook betutteling?

Is het wel of geen overheidstaak om longkanker of Korsakov dementie te voorkomen? Of epidemische suikerziekte? Of dood door fijnstof? Het betalen van geslachtsverandering?  Of het voorkomen van bijstand bij echtscheiding?  Of moet je dat allemaal zelf weten?

Waar is overheidssturing nuttig en wanneer wordt het betutteling? Is er een grens?

En accepteren wij dan wel de groepsbetutteling die door de twittersamenleving aan ons wordt opgelegd? Dikkerds onverzekerd laten, een antieke Landrover moet toch kunnen, Zwarte Piet verbieden!

De Rode Koffietafel staat vrijdag 2 februari om half 11 klaar in de bibliotheek in De Pluk in Geldermalsen. Iedereen mag aanschuiven. Binnenstaander Martine zal in ieder geval ook aanschuiven  om haar column toe te lichten.