2 juni 2017, om 12:00, De Pluk | De Pluk

Rode Koffietafel: Kabinetsformatie

Op vrijdag 2 juni om half 11 wordt weer de Rode Koffietafel gehouden. Zoals altijd staat de koffietafel in de bibliotheek in De Pluk. Kom meepraten, want we zijn heel benieuwd of jij vindt dat uiteindelijk de PvdA in een kabinet zou moeten stappen.

De kabinetsformatie duurt anno 2017 nu al veel langer dan in 2012. De Rode Koffietafel wil zich buigen over de vraag, hoe dat komt en of de trage kabinetsvorming eigenlijk erg is.

Sowieso wordt er door alle partijen meer genavelstaard naar het eigen partijprogramma en de eigen partijbelangen.

De partijen willen niet de ‘fouten’ maken, die in het verleden zijn gemaakt.
De PvdA bijvoorbeeld heeft een hoge prijs betaald voor het in 2012 kiezen voor het landsbelang boven vasthouden aan partijstandpunten.

En is gedogen tijdens Rutte 1 een formule geworden waar met name het CDA keihard op is afgerekend?

De urgentie voor een snelle kabinetsvorming is anno 2017 minder nu we niet meer in de crisis zitten waarbij per dag miljoenen bijgetekend werden in het overheidstekort.
Maar is het niet penny wise pound foolish om buiten een kabinet te willen blijven, nu er zomaar geld te verdelen is? Moet je bijvoorbeeld de kans om als maatschappij sneller dan ooit te vergroenen opofferen aan je visie op vluchtelingenbeleid?

Of is er de laatste tijd ook iets anders aan de hand? Denk aan de opkomst van one-issue-partijen, de wereldwijd toenemende invloed van populistische stromingen. Kiezers fladderen op basis van nepnieuws naar steeds andere en kleinere partijtjes. Kranten en tv worden niet meer vertrouwd, Facebook, Instagram en Twitter des te meer. Waarom slagen de middenpartijen er niet meer in om kiezers blijvend aan zich te binden?
Is het Nederlandse systeem met evenredige vertegenwoordiging en dus steeds meer kleine partijen nog werkbaar? Is een kiesdrempel daarvoor een oplossing?