Rode Koffietafel: Honderd huizen per jaar erbij in West Betuwe?

30 augustus 2022

Wat doen we in West Betuwe met de urgente woningvraag?  Van jongeren, gescheiden mensen, statushouders, mantelzorgers?

Nieuwbouw van huizen blijkt stroperig te zijn. Nieuwbouw van betaalbare woningen nog meer! Bestemmingsplannen komen moeizaam tot stand. Veel praktische bezwaren doemen op. Aannemers zitten overvol met werk. Bouwmaterialen worden alsmaar duurder, dus de huizen ook.

Maar ook in West Betuwe zijn er veel woningen, waar ruimte zou zijn voor meer wooneenheden. Schuren in het buitengebied staan leeg. Waarom kan daar wel een startend bedrijf en niet wat wooneenheden? Leegstaande kantoren kunnen omgebouwd worden tot kleine wooneenheden -desnoods tijdelijk-.

Karel: Nadenkend over dit onderwerp zag ik de huizen voor me die werden gebouwd in de na-oorlogse woningnood. Opgesplitste huizen met twee voordeuren met als doel dat zij later weer tot één woning konden worden teruggebouwd. Aan de Van Utenhovenweg in Geldermalsen staan ook tot twee HAT-woningen opgesplitste huizen van hetzelfde type als de andere eengezinswoningen in de wijk… Ik ken voorbeelden van boerderijen waarvan stallen zijn verbouwd tot een aantal vakantiewoningen cq B&B’s. Het moeten dus haalbare concepten zijn. “

Je zou dus zeggen: ‘vooruit met die geit’. Zoals het PvdA-verkiezingsprogramma zegt: We willen een gemeente die meedenkt in plaats van tegendenkt. Welke ideeën heeft de wethouder hierover? Denkt het bestuur van West Betuwe in mogelijkheden?

De Rode Koffietafel gaat op vrijdag 2 september ideeën aandragen om in West Betuwe binnen bestaande huizen en gebouwen nieuwe woon-eenheden te creëren. Ook gaan we bedenken op wat voor bezwaren dat kan stuiten en hoe we dat dan zouden oplossen. We zoeken nog naar ‘deskundigen’. Als je zelf deskundig bent: meld je aan!

Voor wie daarover wat meer wil lezen:

https://wbs.nl/publicaties/zonder-nieuwbouw-jaarlijks-vijftienduizend-woningen-erbij

De Rode Koffietafel staat voor iedereen klaar -mét koffie- in bibliotheek De Pluk (eerste verdieping) op vrijdag 2 september om 10.30 uur.