Reactie op de begroting van West Betuwe

10 november 2022

De bijdrage van gemeenteraadslid Annet IJff tijdens de Begrotingsraad van dinsdag 08 november 2022:

‘Allereerst dank voor de duidelijke stukken en alle inzet om die op tijd aan te leveren. En laat ik dan beginnen met een positieve noot. Het is fijn om te lezen dat West Betuwe goed scoort in vergelijking met andere gemeente op een aantal indicatoren. Ik licht er een paar uit, vroegtijdig schoolverzuim en vroegtijdig school verlaten komt in West Betuwe minder voor dan gemiddeld in Nederland. Dit is voor de PvdA een belangrijk positief resultaat. Wat betreft diefstal en geweld scoren we beter dan het landelijke gemiddelde en er zijn in onze gemeente opvallend weinig mensen met een bijstandsuitkering. De PvdA vindt het een goede zaak dat bij de plannen voor volgend jaar staat dat er ambities zijn voor een bestuurlijke aanpak om mensenhandel tegen te gaan. En we hebben als PvdA bij de perspectiefnota een motie ingediend voor meer bewegen naast alle aandacht voor sport, goed dat er nu extra aandacht is voor het stimuleren van onze inwoners om meer te bewegen.

Wat opvalt bij lezing van de stukken zoals ze hier voorliggen is het deels terugdraaien van de besluiten die genomen zijn bij de perspectiefnota. Wat betreft de PvdA had hier moeten staan dat de dekking van de plannen gehaald wordt uit de algemene reserve. Daarnaast valt op dat voor een aantal posten die structureel zijn geen dekking is in 2026. Ik zou zeggen noem het dan ook niet structureel. Woorden moeten kloppen met de tabellen. Laten we elkaar niet voor de gek houden.

Verder valt op dat het thema klimaatadaptatie goed is opgepakt maar dat de energietransitie en met name de warmte transitie erg onderbelicht zijn. Hoe staat het met de voortgang van de plannen om te komen tot 2050 van het gas af? Inwoners weten niet waar ze aan toe zijn, een planning per kern van wat mensen kunnen verwachten is wel het minste. Over de twee pilots die al lopen wordt in deze begroting met geen woord gerept. Zelfs als we optimistisch zijn over bijdragen van het Rijk voor de energie transitie, het zal nooit 100 procent dekkend zijn.  De PvdA maakt zich dan ook grote zorgen om de financiën voor duurzaamheid. Het lijkt er op dat de bestaande bestemmingsreserve in de komende twee jaar wordt uitgeput en dat er niets gereserveerd staat voor de jaren daarna. Hoe gaan we onze inwoners op weg helpen bij de totstandkoming van warmtenetten? We zien een grotere rol voor het energieloket maar ze krijgen niet meer geld. Graag een duiding van de wethouder hoe de energietransitie de komende jaren wordt opgepakt.

Wat betreft het Sociaal Domein hebben we het eerder gehad over mogelijkheden om mensen die met schulden te maken hebben, te helpen voorkomen dat die schulden steeds hoger worden. Ik zie hiervoor niets terug in deze begroting. Kan de wethouder toelichten hoe dit in de begroting verwerkt is? Hoe staat het met onze kredietbank?

En dan de belangrijkste knop voor de gemeente om aan te draaien, de OZB. Het college stelt voor om de OZB met 8,7% te verhogen. Gezien de heftige tijden waarin we met z’n allen op het moment zitten, met schrikbarende energieprijzen, hogere prijzen bij de supermarkten en eigenlijk hogere prijzen bij alles. In die context vindt de PvdA een verhoging van 8,7% niet gepast. We stellen dan ook voor om dit niet 8,7 te maken maar te beperken tot een verhoging van 3%.  Ik heb bij de algemene beschouwingen al aangegeven dat we ons als PvdA zorgen maken over de totale woonlasten van mensen met een kleinere beurs. Ik sprak toen de hoop uit dat West Betuwe de komende jaren iets kan zakken op de lijst qua woonlasten. Die hoop wil ik hier herhalen, geen 8,7% verhoging OZB.  We steunen dan ook van harte het amendement ingediend door de volledige oppositie om de OZB verhoging te beperken tot 3%.

Verder zou ik nog veel meer willen zeggen, maar daar hebben we de tijd niet voor gekregen. Bijvoorbeeld over de uitwerking van kerngericht werken, of het aanpakken van onveilige wegen en kruispunten, dekking van de extra kosten voor de nieuwe scholen in Tricht en Beesd, het nieuwe zwembad en ik zei het al een stappenplan om van het gas af te komen. Allemaal zaken die we nu al aan zien komen en waar veel geld voor nodig is. Ik had deze zaken op zijn minst als PM posten in de begroting willen zien.’