Raad laat kans voor ontwikkeling en huisvesting van een Sociaal Plein West Betuwe liggen

14 maart 2023

In de gemeente West Betuwe biedt  zich een unieke kans aan voor het opzetten van een Sociaal Plein. Door het samengaan van de basisscholen Oranje Nassau en Jan Harmenshof in Geldermalsen komt het gebouw van de Oranje Nassauschool vrij, een unieke locatie om maatschappelijke organisaties samen te brengen en zo een sociaal plein te bouwen met organisaties die zich inzetten voor onze inwoners die leven rond de armoede grens.  Burgers die in nood zijn en waar een ambtelijke oplossing niet altijd mogelijk is. 

De PvdA West Betuwe houdt direct contact met de inwoners in de gemeente onder andere door (soms op locatie) de Rode Koffietafel te organiseren (open voor alle burgers van West Betuwe!) In gesprek met de Stichtingen Help Elkaar en Integreren Doe Je Samen luisterden we naar hulp die zij bieden aan mensen die het moeilijk hebben mee te doen in onze ingewikkelde maatschappij. De stichtingen die we spraken hebben een probleem met steeds weer tijdelijke huisvesting. Daarom is steun nodig vanuit de gemeente bv in de vorm van permanente huisvesting. Ontwikkeling van een zogenaamd “Sociaal Plein” zou een mooie oplossing kunnen zijn. Daar kunnen deze maatschappelijke organisaties permanente huisvesting krijgen. Een extra voordeel is dat ze dan bij elkaar zijn onder één dak zitten, wat de hulp zoekende inwoner helpt om de goede ondersteuning te vinden. Sociale pleinen zijn al in meerdere gemeenten actief en werken daar goed, in de eigen regio bijvoorbeeld in de gemeente Tiel.

Een motie van PvdA, Groenlinks en Christen Unie om een sociaal plein op de vrijkomende locatie te ontwikkelen kon niet op de steun van een meerderheid in de raad rekenen. Ze nemen liever meer tijd en gaan het idee nog eens onderzoeken. Jammer want de situatie van genoemde stichtingen is urgent. Wij zullen dit onderwerp op de kaart blijven zetten en hopen dat alle partijen zich binnenkort toch achter dit plan kunnen scharen. Een daadkrachtig en sociaal beleid is wat West Betuwe nu nodig heeft!

Voorbeeld in Tiel: https://www.sociaalpleintiel.nl/

Tiel, 01 oktober 2021
Opening Sociaal Plein in de voormalige gereformeerde kerk.
Foto Jan Bouwhuis.