PvdA West Betuwe ondertekent Woonmanifest

18 februari 2022

Lijsttrekker Annet IJff ondertekende vandaag het woonmanifest. Daarmee sluit de PvdA West Betuwe zich landelijk aan maar ook bij de kandidaat lijsttrekkers van de PvdA in Arnhem, Renkum, Rheden, Wageningen, Doetinchem, Winterswijk, Lingewaard en buurgemeente Culemborg. Deze lijsttrekkers constateren dat in hun gemeentes de woningmarkt muurvast zit. “hoe hard we ook bouwen, het is dweilen met de kraan open’ zo verzuchten zij. Niet alleen inwoners uit de nabije regio zoeken een betaalbare woning. Maar ook Randstedelingen zoeken in Gelderland naar een ruimere en groenere woning dan zij in de Randstad kunnen krijgen.

En omdat zij door de riante verkoop van hun eigen huis in de Randstad -met een riante overwaarde- over meer geld beschikken, zijn onze eigen inwoners altijd in het nadeel. De Randstedelingen concurreren met hun ruimere beurs de lokale zoekers naar een betaalbare woning hun eigen woonplaats uit. Vooral dat laatste -een overloop van Randstedelingen naar het oosten- is juist in West Betuwe extra goed te merken. De recente cijfers van de makelaars geven dit overduidelijk aan.

Er moet dus meer gebeuren dan alleen nieuw bouwen. Kopers uit de eigen regio moeten voorrang krijgen. De gemeente moet bij een deel van de nieuwbouw verplicht kunnen opleggen dat deze alleen verkocht kunnen worden aan lokale kopers. Vooral lokale jonge gezinnen in te kleine woningen en ouderen, die juist willen verhuizen naar een kleinere woning in dezelfde woonplaats moeten voorrang krijgen. Zij maken zo betaalbare woningen vrij voor lokale starters.

Hoe dat alles reëel vorm moet krijgen, weet PvdA West Betuwe nog niet. Maar als zij zich als negende gemeente aansluiten bij het Gelderse PvdA samenwerkingsverband, kan er van elkaar veel geleerd worden.