Afscheid van Hennie en Richard

30 maart 2022

Dinsdagavond werd afscheid genomen van de vertrekkende raadsleden van de eerste gemeenteraad van West Betuwe. De burgemeester nam ruim de tijd om de vertrekkende maar ook de raadsleden die actief blijven te bedanken voor hun inzet onder zware omstandigheden. Daarbij doelend op de fusie en de bijkomende “operatie” van harmonisatie van beleid in West Betuwe maar ook de coronapandemie die ervoor zorgde dat belangrijke vergaderingen online gehouden moesten worden.

Onze raadsleden Hennie Challik en Richard Hoogeveld namen ook afscheid. Hennie had het besluit om niet langer politiek actief te blijven eerder genomen, eigenlijk was het nooit haar bedoeling om in de raad van West Betuwe te komen. Ze gold als een routinier in de toenmalige gemeente Neerijnen, met 8 jaar ervaring. “Het was welletjes”, zei ze zelf maar het belette haar niet om vanwege het overlijden van ons gewaardeerde raadslid Fred Kloppenburg toch nog 16 maanden raadswerk in West Betuwe te verrichten. “Waarvoor onze grote dank”, aldus voorzitter Griedo Bel. “Hennie leek denken en spreken altijd een beetje te combineren, ze had oog voor mensen en snakte naar meer dialoog in plaats van het uitwisselen van standpunten”, aldus burgemeester Stoop.

Richard zijn afzwaaien heeft te maken met de verkiezingsuitslag, hij blijft betrokken bij de fractie als burgerlid. Toch had hij erg graag doorgegaan met zijn inmiddels bekende standpunten. Richard is een fanatiek fietser en tijdens de afgelopen campagne liet hij zien en horen te staan voor meer veiligheid en gemak voor mensen die kiezen voor de meest duurzame manier van zichzelf verplaatsen. De burgemeester keek met een fijn gevoel terug op persoonlijke gesprekken met Richard: “Hij liet blijken dat er belangrijkere dingen zijn dan politiek maar liet ondertussen zien een specialist te zijn als het draaide om financiën, bestuur en sociaal domein.” Servaas Stoop beschrijft Richard als een pragmaticus. “Hij startte meestal met een compliment, dan legde hij rustig en bedaard zijn standpunt neer en wachtte in alle rust de reacties af.

Zowel Hennie als Richard werden door het gemeentebestuur geroemd om hun menselijke en sociale gezicht. Precies het beeld dat de PvdA West Betuwe wil laten zien, de afdeling gaat hun inbreng in de gemeenteraad dan ook missen. “We zijn blij dat Richard bij de fractie betrokken blijft en wensen Hennie al het geluk met alle sociaal bewogen projecten die zij nu buiten de politiek gaat oppakken”, sluit voorzitter Griedo Bel af. Van het gemeentebestuur ontvingen Hennie en Richard naast een mooie bos bloemen een stukje van de bijzondere nieuwe ambtsketen van de burgemeester, een blijvende herinnering aan een bijzondere periode. Ze maakten deel uit van de allereerste gemeenteraad van West Betuwe.