Rode Koffietafel: vrijdag 2 augustus over de APV en tienjarig bestaan

24 juli 2024

Op vrijdag 2 augustus, 10.30 uur staat de Rode Koffietafel weer klaar in bibliotheek De Pluk in Geldermalsen. Op die dag bestaat de Rode Koffietafel 10 jaar! Tien jaar van verdieping van kennis en het vormen van je mening over politieke onderwerpen of iets wat daar dicht tegen aan hangt. We gaan dat heel even memoreren op 2 augustus aanstaande. Zodat er genoeg tijd overblijft voor bespreking van het actuele onderwerp.

We gaan het hebben over de verstikkende bureaucratie als gevolg van de Algemene Plaatselijke Verordening.

In zijn Nieuwjaarsspeech 2024 kondigde burgemeester Stoop aan, dat 2024 een lustrumjaar zou zijn voor de gemeente West Betuwe. Daarom wilde de gemeente vrijwilligers aanmoedigen om evenementen te organiseren. Evenementen, die het ‘samen’ zouden benadrukken. Evenementen ter versterking van de leefbaarheid, van de sociale samenhang en binding in de gemeenschap.

Maar waarom maakt de gemeente het krijgen van een vergunning voor zo’n evenement dan zo lastig? Elk jaar dat er een vergunning voor zo’n evenement wordt aangevraagd, wordt het pak papier dikker en lastiger om in te vullen. Zo lastig dat de Rode Kruis Bloesemtocht onder meer daarom ermee is gestopt. Zo lastig dat het soms maanden duurt voor een vergunning kan worden afgegeven. Waar zijn al die pakken papier voor nodig?

Je hoeft maar één keer tegen zo’n invuloefening aangelopen te zijn om het gevoel te krijgen: de overheid is niet meer voor ‘ons’.

Wat kan de gemeente West Betuwe doen om vrijwilligers het gevoel te geven dat evenementen weer van hun zelf én de gemeente zijn? Kan er wat papier worden geschrapt? Kunnen zaken op een praktische manier worden opgelost? Al was het alleen maar met een ambtenaar op het gemeentehuis, die kan helpen met het invullen van al die pakken papier!
Noem het de ‘West Betuwse methode’ en we worden als gemeente misschien nog beroemd!

En over die 10 jaar Rode Koffietafel: bij een 10-jarig bestaan past wel een evaluatie. Dat gaan we de komende maanden vast eens doen. Maar daarvoor hebben we wel jouw (korte) inbreng nodig. Zou je per mail in maximaal 2 zinnen kunnen aangeven, hoe je de Rode Koffietafel zelf hebt ervaren? Het is fijn als je reactie positief is maar we horen graag ook kritische opmerkingen.
Dat kan eenvoudig als reply op deze aankondiging. En je hoort later wat we met alle reacties gaan doen.

Bestuur van PvdA West Betuwe
Karel van Koppen, gespreksleider Rode Koffietafel