Rode Koffietafel: Nieuwskomersschool

30 augustus 2024

Tijdens de Rode Koffietafel van vrijdag 6 september gaan we het hebben over de Nieuwkomersschool . Wat is dat: de Nieuwkomersschool?

Deze school is bedoeld voor kinderen die met hun ouders naar West Betuwe zijn gekomen en die nog geen Nederlands spreken. Dat kunnen kinderen zijn van ouders die zijn gevlucht uit een oorlogsgebied (b.v. Oekraïne, Syrië), of die hier zijn neergestreken voor een nieuwe werkkring of vanwege een nieuwe relatie, etc. In het onderwijs staat het leren van Nederlands centraal.

Dit lezende, denk je misschien: waarom gaan die kinderen niet naar een ‘gewone’ school? Daar hebben ze meteen contact met Nederlandse leeftijdgenoten. Zijn er vergelijkbare initiatieven elders in het land? Wie betaalt deze school? Wat leren de kinderen er behalve Nederlands? De kinderen hebben veel meegemaakt en moeten hier enorm wennen. In hoeverre is daar aandacht voor op school? De kinderen komen uit verschillende landen, hebben verschillende culturele achtergronden, hebben een verschillende moedertaal. Hoe gaat de school daarmee om en hoe speel je als leraar daar op in? De Nieuwkomersschool is gevestigd in het Lingehuis in Geldermalsen, hoe komen al die kinderen daar vanuit bij voorbeeld Herwijnen of Varik?

Om een antwoord te geven op deze en andere vragen, schuift Daniël Koelink, directeur van de Nieuwkomersschool, aan bij onze Koffietafel. Zoals gewoonlijk staat de koffie weer klaar  op de 1e etage van de Bieb in De Pluk, Geldermalsen. Half 11 wordt er begonnen. Iedereen is welkom om aan te schuiven.