Richard in Waardenburg: Prachtig wonen onder een stolp?

23 februari 2022
Richard Hoogveld, raadslid en straks kandidaat namens PvdA West Betuwe had een uitnodiging ontvangen om met een aantal bewoners van Waardenburg een wandelgesprek te houden zodat de mensen zelf kunnen vertellen wat er speelt. Ze hadden afgesproken bij de kruising Dorpstraat richting de Waaldijk 
Richard vertelt: “Het is werkelijk een prachtig stukje Waardenburg, een conclusie die de bewoners iedere dag beleven, de driehoek tussen de A2, de spoorverbinding en de Waal.  Maar er is wel wat aan de hand daar, zelfs een heleboel. De A2 staat op het punt om om uit te breiden en dat heeft een landsbelang, het spoor gaat intensiveren alweer een landsbelang en de Waal doet haar eigen wil. Nou dat laatste is niet helemaal waar maar het heeft wel de nodige ruimte nodig en ook dat heeft dus een landsbelang”
Onlangs is de spoorovergang op de dijk afgesloten om de intensivering aan te kunnen.  “De uiterwaarden is ook afgesloten met een hekwerk. De A2 oversteken is ook geen goed idee dus sindsdien is het net of dat de mensen daar onder een stolp wonen”, zegt Richard.  “Het gebied is prachtig maar je kunt nergens heen. Er is hier echt veel te weinig rekening gehouden met de bewoners, het heeft daar hard ingegrepen. Toch blijven de bewoners waarmee ik op pad was vriendelijk en optimistisch. Ze hebben veel begrip voor de situatie, al hebben ze de hele omgeving zien veranderen en op slot gaan.”
“De bewoners die ik sprak  zouden slecht één ding willen: een wandelpad, desnoods een klompenpad door de uiterwaarden zodat ze even uit de stolp weg kunnen lopen. Er is aan de gemeente gevraagd om hier actief te helpen om dit te realiseren. Maar het lijkt vrij stil te zijn vanuit het gemeentehuis want het zal best complex zijn vanwege verschillende grondeigendommen. Toch vraag ik me af als je ziet wat daar aan de hand is, kom op dit is het minste waarmee je de bewoners zou kunnen helpen om een stukje vrijheid en woonplezier terug te geven naast al die landsbelangen.”
Is deze kleine opening in de stolp nou zoveel gevraagd?