Wij zijn begin December één keer benaderd of we mee wilden praten in een coalitie van Dorpsbelangen, CDA, ChristenUnie en Leefbaar Lokaal Belang, waar ze ons dan als vijfde partij bij wilden. Wij moesten daar even over nadenken omdat het een coalitie is met partijen die op onderdelen echt een andere mening hebben dan de PvdA en we wilden van te voren onderling overleggen in welke situatie meedoen aan deze coalitie voor ons interessant zou kunnen zijn. We hadden op donderdag afgesproken dat we op zondag van ons zouden laten horen. Op vrijdagmiddag moesten we opeens direct beslissen. Toen is besloten daar op dat moment onder die tijdsdruk niet op in te gaan. Vervolgens is een kwartier later een persbericht uitgegaan waarin stond dat GroenLinks wel mee wilde doen met die coalitie.
Uiteindelijk zijn die partijen drie weken met elkaar in gesprek geweest maar hebben zowel GroenLinks als het CDA toen aangegeven zich toch niet te kunnen vinden in die coalitie. In de situatie die toen ontstaan is, is de SGP weer in beeld gekomen en zijn ze er uit gekomen met een coalitieakkoord op hoofdlijnen en het hierboven genoemde college. Voor ons betekent dit dat we in de oppositie zitten evenals GroenLinks, D’66, CDA, VVD en Verenigd West Betuwe. Het coalitieakkoord geeft de ambities op hoofdlijnen maar is weinig concreet en nog niet financieel onderbouwd.
Bij de bespreking van het coalitieakkoord bleek dat de meeste partijen zich goed konden vinden in de ambities van het college maar dat iedereen graag mee wil praten over de uitwerking van die hoofdlijnen. Een motie waarin gevraagd werd om die uitwerking samen met alle partijen te doen, en niet alleen met de vier partijen uit de coalitie, is aangehouden tot de volgende raadsvergadering in februari.
De PvdA heeft bij de bespreking van het coalitieakkoord aangegeven dat veel onderdelen aansluiten bij ons verkiezingsprogramma. Bijvoorbeeld aandacht voor veilige fietsverbindingen, voor taalstages en kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, wegwerken taal- en emotionele achterstanden bij kinderen, duurzame schoolgebouwen en goede sport en cultuurvoorzieningen. Maar bij de uitwerking van het coalitieakkoord extra te letten op aandacht voor onze inwoners als het gaat om goede zorg. Niet alleen monitoren op kosten maar ook zorgen dat onze inwoners de zorg krijgen die ze nodig hebben en dat de toegang tot de zorg en de aandacht voor mantelzorgers goed geregeld is. Verder wordt in het coalitieakkoord veel ruimte gegeven aan economische ontwikkeling van (agrarische) bedrijven. Wij hebben aangegeven dat we staan voor behoud van onze natuur en cultuurhistorische waarden van het landschap en dat er wat ons betreft geen nieuwe megastallen komen. Wat betreft woningbouw hebben we gevraagd om snel duidelijkheid te geven over de vraag hoe de aantallen nieuwe woningen verdeeld worden over de dorpen. Het lijkt er nu op dat een paar plannen die er al liggen van de plank gehaald worden en andere dorpen toch weer niets krijgen. En als laatste we willen heel graag actief betrokken zijn bij de uitwerking van de duurzaamheidsagenda. Als we in 2030 energie neutraal willen zijn dan moeten we nog in 2019 een routekaart maken hoe we daar in die periode aan kunnen voldoen.
Hartelijke groeten,
Annet IJff en Fred Kloppenborg