Tijdens de afgelopen gemeenteraadsvergadering diende PvdA West Betuwe een motie in om het gebruik van de Buurtbus te stimuleren, de motie werd met een grote meerderheid aangenomen. Voor de inhoud van de motie zie hieronder:
De nieuwe gemeente West Betuwe heeft een zeer uitgebreid buitengebied en ook zijn niet alle 26 kernen op dit moment goed bereikbaar met openbaar vervoer. Er zijn buslijnen geschrapt of buslijnen die nooit hebben bestaan. Er is geen busverbinding tussen Geldermalsen en Tiel, Heukelum-Spijk-Gorinchem, Geldermalen–Buren, Heesselt-Geldermalsen en Herwijnen-Leerdam.
Onze inwoners hebben wel behoefte aan betaalbaar openbaar vervoer, bijvoorbeeld om naar een ziekenhuis of verpleeghuis te gaan. Mensen hechten aan een voorziening die er voor iedereen is en waar je gebruik van kunt maken als het je uitkomt, dus zonder vooraf reserveren. De buurtbus is zo’n goede voorziening, maar deze voorziening wordt nog (te) weinig gebruikt. Het aantal vervoerde personen neemt gelukkig wel van jaar tot jaar toe, maar er wordt helaas ook nog veel ‘leeg’ gereden.
Pvda West Betuwe vindt: Dat in aanvulling op het uitvoeringsplan mobiliteit van de Regio Rivierenland een aantal zaken kan worden opgepakt om het aanbod en het gebruik van de buurtbus te bevorderen. Bekijken of het gebruik van de buurtbus binnen de gemeente West Betuwe gestimuleerd kan worden, door op de website van de gemeente en in andere publicaties vanuit de gemeente meer en beter aandacht te besteden aan de buurtbus (het bestaan van lijn 248, de lijn Tiel-Zaltbommel bijvoorbeeld die loopt via onze dorpen langs de waal wordt nu helemaal niet genoemd).
PvdA West Betuwe zou graag zien: Dat het aanbod en het gebruik van de buurtbus binnen de gemeente West Betuwe gestimuleerd wordt, door enerzijds gebruik te maken van de digitale en fysieke mogelijkheden in publicaties vanuit de gemeente om er meer bekendheid aan te geven en anderzijds om te verkennen of er behoefte is aan nieuwe lijnen van de buurtbus en die op de agenda van de Regio te zetten. Om het gebruik van de buurtbus te bevorderen door bijvoorbeeld een pilot te houden met “gratis” strippenkaarten voor minima en nieuwe inwoners, zodat meer inwoners de buurtbus leren kennen. Door middel van via regulier overleg tussen gemeente en buurtbus pro-actief zaken, als wegafsluitingen en omleidingen te bespreken maar ook om te bezien of het aanbod binnen de gemeentegrenzen (waar nodig) kan worden verbeterd of aangevuld.