Vuurwerktraditie besproken tijdens Rode Koffietafel

10 januari 2020

Door: Karel van Koppen

Verdeelde meningen over verbod

Discussies over vuurwerk maken veel los. Zo ook de discussie over “Vuurwerk’ vrijdag 3 januari tijdens de Rode Koffietafel in de Bibliotheek Rivierenland Geldermalsen. Ruim 20 personen van uiteenlopende politieke huize waren aangeschoven. Speciale gast was Jan de Geus.

Geldermalsen – Voor- en tegenstanders van een vuurwerkverbod waren het over een ding eens: Vuurwerk is een traditie bij Oud-Nieuw en zou een deel van de feestvreugde bij de jaarwisseling moeten zijn. Maar inmiddels wordt een grens overschreden van leed, geweld, vernieling en angst. Het afsteken van illegaal vuurwerk, allerlei vernielingen, 600 autobranden in Den Haag, het belagen van hulpverleners, doden en gewonden, ogen en vingers verminkt, angsten bij dieren, getraumatiseerde militairen en statushouders uit oorlogsgebieden, 700.000 COPD-patiënten met extra last en 15 miljoen euro materiële schade. Daar moet een einde aan komen. Maar hoe?

Sommige tafelaars zien mogelijkheden in strenger handhaven en aanpakken van ontoelaatbaar gedrag. Andere zien in eerste instantie een taak voor ouders en opvoeders: wees duidelijk over normen en waarden, stel grenzen! En je kunt ze niet altijd in de gaten houden, dus accepteer dat iemand anders je kinderen aanspreekt op onveilig en verboden gedrag.

Een aantal tafelaars vond een landelijk algeheel verbod onontkoombaar. Maar, zo werd tegengeworpen, je kunt zo’n verbod niet handhaven en vernielingen komen niet alleen van vuurwerk. Als andere optie werd genoemd alleen toestaan van siervuurwerk. Maar ook dat kan in iemands gezicht terecht komen of brand veroorzaken en door het fijnstof krijgen mensen met longkwalen het benauwd. Er kwamen voorbeelden op tafel van steden waar particulier vuurwerk afsteken is verboden, én waar een centraal vuurwerk wordt georganiseerd zoals in Antwerpen en delen van Amsterdam. Daar wordt minder geknald en is er aanzienlijk minder vandalisme. In één Nederlandse gemeente, Sint Maarten, is sinds 6 jaar privé-vuurwerk verboden. Dat gaat prima, zo werd gesteld. Feestelijk inluiden van het nieuwe jaar kan dus ook zonder vuurwerk en vernielingen. Kijk naar Sydney. Daar is – onder normale omstandigheden – iedereen blij met het grootse vuurwerk op de brug. In de VS piekert niemand over eventuele vernielingen.

Een leuke traditie gaat gepaard met veel leed en vernielingen. Totaalverbod, deel-verbod, geen verbod maar strenger handhaven: de visies liepen uiteen en bleven uiteenlopen. Zo is de Rode Koffietafel ook bedoeld. De Rode Koffietafel is een initiatief van PvdA West Betuwe en wordt elke eerste vrijdag van de maand gehouden in de bieb in Geldermalsen. (10.30 – 11.30u.) Al vijf jaar lang schuift elke maand een qua politieke opvattingen zeer gemengd gezelschap aan om mee te discussiëren. Vrijdag 7 februari is het onderwerp: de woningbouw in de kernen van West Betuwe.

Waar ben je naar op zoek?