Rode Ontdekking ontdekt onverkwikkelijke ontwikkelingen in Buurmalsen

16 augustus 2020

De Rode Ontdekking bezocht op 7 augustus  Buurmalsen. Bezoeklocaties waren de oorspronkelijke locatie voor het IKC aan de Groeneweg en de inmiddels verlaten school De Malsenburg.

De Dorpsraad Buurmalsen informeerde de Rode Ontdekkers over de ongelukkige ontwikkeling van het Integraal Kind Centrum dat bedoeld was voor Tricht én Buurmalsen, maar nu dreigt een exclusieve voorziening voor Tricht te worden. Hoewel het college van Geldermalsen in 2018 heeft gekozen voor de locatie tussen Tricht en Buurmalsen en de gemeenteraad dat destijds heeft geaccordeerd, gaat dit beleid niet voortgezet worden door het college van West Betuwe op grond van aanvechtbare argumenten. Met die belofte op zak heeft het dorp Buurmalsen destijds ingestemd met het sluiten van de Malsenburg. Daar hebben ze nu spijt van.

Als het IKC op het terrein van de Trichtse basisschool wordt gevestigd, waarom zouden Buurmalsense ouders dan nog kiezen voor deze vestiging? Inmiddels hebben Buurmalsense ouders hun kinderen van de fusieschool afgehaald en gaan deze in september naar een school in het dorp Geldermalsen.

Als het IKC op het terrein van de basisschool in Tricht wordt gebouwd, ontstaat er door de extra kinderopvang en de buitenschoolse opvang een nog groter verkeers- en parkeerprobleem aan de vd. Willigenstraat  in Tricht dan nu al het geval is.  Een IKC aan de Groeneweg levert juist geen verkeersproblemen op.

Ook hoorden de Ontdekkers van de bouwplannen op het terrein van de oude Buurmalsense basisschool De Malsenburg. Op basis van een gehouden enquête in Buurmalsen zouden hier starterswoningen en leeftijdbestendige ouderenwoningen moeten verrijzen. Er zijn al provinciale subsidies voor aangevraagd en toegezegd. De dorpsraad Buurmalsen hoopt hevig, dat  de Malsenburg niet  tijdelijk als vervangend schoolgebouw voor de fusieschool moet gaan functioneren. Allemaal niet nodig als het IKC gewoon op de Groeneweg wordt gebouwd.

Kortom: hier gaat de PvdA mee aan de slag. Onbetrouwbaar bestuur, een leeglopende school en een gefrustreerd dorp in West Betuwe – geen wonder dat West Betuwe niet bij de beste 50 gemeentes van Nederland hoort! (Elseviers Weekblad van 6 aug.2020)