PvdA Neerijnen: Lekker samen eten met “boze buren”

17 mei 2018

PvdA raadslid in de gemeente Neerijnen, Henny Challick, wil bijdragen aan de goede opvang van statushouders in de gemeente Neerijnen. Samen met de leden van de werkgroep Meet and Eat organiseerde zij twee eetavonden in Waardenburg en Opijnen. Statushouders eten daarbij samen met hun ‘boze’ buren. In Waardenburg was dat leerzaam, gezellig en leidde tot een nog beter begrip.

Waardenburg / Opijnen – Gemeenteraadslid Hennie Challik zet zich al lang in voor de allerarmste inwoners van het Indonesische sprookjeseiland Bali.

Dichter bij huis is ze onder meer betrokken bij de opvang en inburgering van statushouders, vluchtelingen met een voorlopige verblijfsvergunning.

Ergernis

Hennie heeft zich begin 2017 behoorlijk geërgerd aan de felle acties in Geldermalsen tegen de komst van een asielzoekerscentrum. In de gemeenteraad van Neerijnen zei een raadslid daarna: “We moeten wel zorgen dat Neerijnen blank blijft.”
Hennie Challik: “Vreselijk vond ik dat. Die mensen zijn niet voor niets gevlucht. Allemaal hebben ze vreselijke dingen meegemaakt. De rillingen lopen over je rug wanneer je die verhalen hoort. Zij doen hun best om hier te integreren, maar de samenleving en de taal hier zijn niet eenvoudig. Het zijn heel aardige mensen maar om dat te ontdekken, moet je wel met hen in contact treden.”
Om dat contact te bevorderen heeft Hennie samen met anderen de werkgroep ‘Meet and eat’ opgericht. Doel is om met een zelf bereide gezamenlijke maaltijd buren en statushouders met elkaar kennis te laten maken. Die maaltijden worden georganiseerd in Waardenburg en Opijnen. In Waardenburg, waar gegeten werd in een ruimte van Zorgboerderij Heidewaard, bleek er helemaal geen sprake van ‘boze’ buren. Alle aanwezigen en dat waren er heel wat, konden het prima vinden met hun buurtgenoten uit den vreemde. Vrijwel iedereen had een goed contact en stond met raad en daad klaar om de nieuwkomers te helpen bij hun kleine en grote problemen, die zij in het voor hen vreemde Nederland tegen kwamen. Tijdens en na de smakelijke maaltijd vertelden enkele statushouders wat hun dwong om te vluchten en verrasten zij de bijna vijftig aanwezigen met muziek en zang. Ook de Nederlandse buren vertelden hun soms komische maar ook dankbare ervaringen met de statushouders.

Veel waardering

Burgemeester de Vries heeft veel waardering voor het initiatief van de werkgroep en at op zaterdagavond een hapje mee van het smakelijke en overvloedige buffet.
In Neerijnen verblijven 77 statushouders uit 32 landen.