Motie PvdA West over Eneco aandelen

6 maart 2019

Ons raadslid Fred Kloppenburg diende op 19 februari een motie in over de Eneco aandelen. Tijdens die vergadering werd de motie verworpen door een meerderheid in de gemeenteraad. Dat dit onderwerp nog steeds zeer belangrijk is kwam terug in een artikel in het Nieuwsblad Geldermalsen.

(onderstaande artikel is gepubliceerd door en op www.nieuwsbladgeldermalsen.nl)

Verkoop ENECO aandelen West Betuwe

GELDERMALSEN West Betuwe bezit een pakket aandelen ENECO. De aandeelhouders, ruim 40 Nederlandse gemeenten, willen de aandelen in 2019 verkopen. Tot nu toe weigerde eigenaar Lingewaal de verkoop. Maar nu zal West Betuwe wel moeten; het kan zomaar dat de aandelen anders waardeloos worden.

West Betuwe bezit, via het voormalige Lingewaal, bijna 17.000 aandelen ENECO. Het belang van 0,34% vertegenwoordigt een waarde van tussen de acht en tien miljoen euro. Het jaarlijks dividend van de aandelen varieerde bedroeg de afgelopen jaren tussen de 400.000 en 300.000 euro per jaar. De verschillen komen onder meer door investeringen in duurzame energie; dan is er minder winst om dividend over te betalen.

VERKOOP GEBLOKKEERD In 2017 werden de aandeelhoudende gemeenten gepolst of zij de aandelen wilden verkopen. De meeste gemeenten kozen voor verkoop. Het gebeurde niet. Een aantal gemeenten, waaronder Lingewaal maar vooral grootaandeelhouder Den Haag, wilde er niet aan. Er waren zorgen over het verloren gaan van de duurzame strategie van ENECO. En over verlies van arbeidsplaatsen.

NIEUWE SITUATIE Er is er sprake van een nieuwe situatie. Een grote meerderheid van de aandeelhouders, waaronder Den Haag, wil nu wel verkopen. Eind december 2018 zijn de aandeelhouders geïnformeerd over de aanstaande verkoop van de aandelen. Reden voor het “Lingewaalse” PvdA-raadslid Fred Kloppenborg om in actie te komen.

Fred Kloppenborg: „Het staat inmiddels vast dat de aandelen verkocht gaan worden, ongeacht wat West Betuwe doet. Dan moeten we als kleine gemeente, met 0,34% van de aandelen, mee. Het is niet ondenkbaar dat nieuwe aandeelhouders besluiten helemaal geen dividend meer uit te keren. Als kleine aandeelhouder heb je dan niets meer in te brengen. Een verkoop van de West Betuwse aandelen wordt dan moeilijk en de opbrengst zal waarschijnlijk veel lager zijn.”

MOTIE Kloppenborg diende tijdens de West Betuwse raadsvergadering van 19 februari een motie in over de verkoop van ENECO-aandelen. Hij wilde dat het college nog voor de zomer met een voorstel over het al dan niet verkopen van de aandelen naar de raad zou komen. De opbrengst moet wat hem betreft ten goede komen aan lokale initiatieven in het kader van de energietransitie en het bid book. Ook moet het wegvallen van het dividend worden opgevangen.

Wethouder en oud-‘Lingewaler’ Govert van Bezooijen (CU) omarmde namens het college het voorstel. Maar de raad was tegen. Alleen PvdA, CDA, CU, GL en D66 steunden de motie en dat is geen meerderheid.

VERKOOP De raad moet alsnog aan de bak. De idee van verkoop is in een stroomversnelling gekomen en stond vrijdag 22 februari breed aangekondigd in Het Financieel Dagblad en de Financial Times. En uit een schrijven van ENECO blijkt dat de gemeente West Betuwe, de raad dus, op korte termijn zal moeten besluiten over al dan niet verkopen van de aandelen. Daarbij zal ook over een bestemming van de opbrengst moeten worden nagedacht. Fred Kloppenborg is duidelijk: „De kogel is door de kerk. We moeten mee. Ik ben ervan overtuigd dat we nu zullen moeten verkopen. De opbrengst kan wat mij betreft het beste ingezet worden voor lokale initiatieven in het kader van de energietransitie. En voor maatregelen uit het bid book die we niet uit de begroting kunnen betalen. Het bid book is een harde afspraak met onze inwoners.”

Het onderwerp komt ongetwijfeld snel snel terug op de raadsagenda.