Afscheid van Keereweer tijdens de Rode Koffietafel

12 december 2019

Aan een tafel met 23 tafelaars werd de inmiddels ex-burgemeester Harry Keereweer danig aan de tand gevoeld over zijn ervaringen in 326 dagen in de splinternieuwe gemeente West Betuwe.

Rodenburg

Natuurlijk was het meest hete hangijzer de sluiting van de Rodenburg in Beesd in het voorjaar. Keereweer gaf veel opening van zaken, waardoor er enig begrip ontstond voor wat er is gebeurd. Wel vroeg menigeen zich af, waarom daarover niet uitvoeriger in de pers was gecommuniceerd door de gemeente. De beperkingen, die je als gemeente daarin hebt, gegeven privacy, tegenstand tegen publicatie van de Rodenburg en het nog onder de rechter zijn van deze kwestie, werden uiteengezet.

Maatwerk

Keereweer hield een hartstochtelijk pleidooi voor een kernenbeleid op maat. Een gemeente van 34 km doorsnee met 26 heel erg verschillende kernen, is nooit tot een eenheid te smeden. Wel moeten de raadsleden beseffen, dat zij niet namens hun eigen kern in de raad zitten, maar met een verantwoordelijkheid voor een samenleving als geheel. Geen deelbelangen maar algemeen belang! Wat dan dus geen eenheidsworst betekent, maar juist wel over de grenzen van eigen dorp of eigen partij heen.