Rode Koffietafel: Langer Thuis – een oplossing of bezuiniging?

7 december, van 10:30 tot 12:00 | De Pluk Geldermalsen

Het Bidbook  voor de nieuwe gemeenteraad van West Betuwe is op 28 november gepresenteerd. Het staat nu ook op de website: www.westbetuwe.nl

Een indrukwekkend wensenlijstje wat de bewoners van de 3 oude gemeentes aan de nieuwe gemeenteraad aanbieden. Niet direct een bidbook dus. Dat zou  immers een aanbod moeten zijn, geen wensenlijstje.

Eén onderwerp pikken we er uit: het zg.  zorgSCHAP.

“Langer thuis” wordt daarin het centrale thema.

De definitie van (positieve) gezondheid van Machteld Huber (2012) wordt het uitgangspunt:  ‘Gezondheid is het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.’

Als dat niet meer lukt komt het zorgschap in beeld:  familie, vrienden, buren, maatschappelijke organisaties en professionele zorg samen zorgen voor onze minder redzame medebewoners.

Wordt het dan bemoeizorg in het beste geval?

Of worden alleenstaande ouderen met WMO-zorg nog eenzamer dan zij volgens het SCP momenteel al zijn?

Wacht hen een vergelijkbaar lot als in sommige verpleeghuizen? Dagelijks lange tijd zonder aanspraak, met eten uit de magnetron en met een luier aan, omdat je niet zelf meer naar de WC kan?

De Rode Koffietafel staat klaar op vrijdag 7 december om half 11 in  Bibliotheek De Pluk in Geldermalsen. Iedereen is welkom om over het Bidbook te praten en over de plannen met ouderenzorg. Karel van Koppen is zoals altijd de gespreksleider.